Мијатовиќ: Брза истрага за прислушувањето на македонските новинари

од desk3

Претставникот на ОБСЕ за Слобода на медиумите, Дуња Мијатовиќ, денеска повика на брза истрага за прислушувањето на македонските новинари.

120253

“Прислушување и следење на новинарите е неприфатливо. Ова само дополнително ја слабее веќе загрозена слободата на медиумите и егзистирањето во земјата “, изјави Мијатовиќ.

Според информациите на претставникот, на 25 февруари, неколку новинари добија датотеки со извадоци од нивните слушаат разговори.

“Ова е тешка и несразмерна повреда на правата на новинарите да ја завршат својата работа и да ги заштитат своите извори. Овие активности мора да се испитаат во брз, транспарентен и независен начин, а извршителите мора да бидат изведени пред лицето на правдата “, рече Мијатовиќ.

Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите ги набљудува случувањата во медиумите во сите 57 држави членки на ОБСЕ. Таа обезбедува рано предупредување за прекршувања на слободата на изразување и слободата на медиумите и промовира целосна согласност со заложбите на ОБСЕ за слободата на медиумите.

Слични содржини