Нов (соларен) полнач за електрични автомобили

од Vladimir Zorba
23 прегледи

На секој можен начин дизајнерите се обидуваат да го решат проблемот со полнењето на електричните автомобили. Сега се појави нов концепт, развиен од американската компанија GoSun, кој наликува на покривна кутија.

Овој систем на соларни панели тежи 30 кг, долг е 1,2 метри и широк 1,2 метри и е висок околу 10 см. Кога е во место, корисникот може да ја отвори кутијата и да ги расклопи соларните панели над автомобилот, според „HAK“.

Целосно расклопени, панелите можат да генерираат моќност од 1200 вати, која се пренесува на батеријата на возилото. Затоа, корисникот може да ја поврзе покривната кутија директно со приклучокот за полнење на автомобилот дури и во склопена положба, кога кутијата може да генерира моќност од 200 вати. Севкупно, на дневна основа, оваа соларна церада може да генерира околу 47 дополнителни километри досег на ден.

GoSun очекува цената да биде 3.957 евра, а првите испораки се очекуваат на почетокот на 2025 година.

Слични содржини