🎥 Осуден на доживотен затвор кога имал само 18 години, по 37 години бил прогласен за невин

од Milan1

Роберт Дубоаз имал само 18 години кога во 1983 година бил осуден на доживотен затвор за силување и убиство на 19-годишна девојка. По 37 години тој беше ослободен од сите обвиненија. Последователната ДНК анализа покажа дека тој не ги извршил злосторствата за кои беше обвинет и беше ослободен во октомври 2020 година. Дубоаз го тужеше градот за грешките што му беа направени, а градскиот совет на американскиот град Тампа минатата недела едногласно гласаше да одобри спогодба од 14 милиони долари.

Тажен сум за семејството кое толку долго ја чекаше вистината“, изјави Дубоаз по победата на судот.

„Поминав 37 години во затвор за кривично дело и бев целосно невин. Ова се случува кога полицијата се фокусира на погрешна личност, фабрикува докази за да одговара на нивната теорија и не истражува за да ја открие вистината. Животите се уништени, а заедниците се помалку безбедни“, изјави Дубоаз за „CNN“.

Примероците на ДНК не само што го ослободија Дубоаз, туку и ги наведоа инспекторите да го поврзат убиството на 19-годишната Барбара Грам со двајца осудени престапници, Амос Робинсон и Аброн Скот, кои веќе отслужуваат доживотна казна затвор во затвор во Флорида за убиства што ги извршиле во Пинелас. Округот истите години

„Денешното полициско одделение во Тампа е светлосни години понапред од местото каде што бевме пред четири децении во технологијата и обуката“, рече градоначалничката Џејн Кастор и му посака на ДуБоа брзо закрепнување.

Во времето на судењето во 1983 година, немаше физички или посредни докази што го поврзуваа Дубоаз со нападот врз девојчето, според истрагата на Проектот за невиност на Флорида, што веќе доведе до укинување на 30 пресуди.

Надоместокот од 14 милиони долари ќе биде платен во текот на три години, со почетна исплата од 9 милиони долари во рок од триесет дена.

Слични содржини