Првоаприлска шега отиде предалеку: Со еден повик предизвикана голема полициска акција во Германија

од Сенада Ибраимова

Првоаприлска шега е обичај кога многу луѓе си играат безопасни мајтапи меѓу себе на 1-ви април. Но, во понеделникот, на 1 април, една првоаприлска шега во Марбург отиде предалеку.

Повикувач предизвикал голема полициска операција кога се јавил во киното Синеплекс на Бигенштрасе во Марбург и пријавил пријател кој наводно со себе имал бомба.

Околу 12:10 часот анонимен јавувач им се заканувал на управителите на киното со бомба, поради што дванаесет патролни возила веднаш се упатиле кон киното. Областа околу Бигенштрасе беше брзо обезбедена, луѓето во зградата беа евакуирани, а влезовите во киното беа блокирани, соопшти полицијата.

Утврдено е дека немало потреба од голема полициска акција бидејќи, во и околу киното не се пронајдени опасни лица, ниту експлозивни направи. По околу половина час полициската акција беше прогласена за завршена.

Набрзо стана јасно дека се работи за лоша првоаприлска шега. Полицијата не сакаше да соопшти детали.

Но, за истражителите, првоаприлската шега, која веројатно излезе од контрола, не

Слични содржини