Руските научници направија месо со помош на 3Д печатач

од Milan1
42 прегледи

Руски научници развија начин за производство на месо со помош на 3Д печатач.

Ова ќе овозможи не само создавање вештачко месо без колење животни, туку и програмирање на составот за, на пример, да се добие производ со помала количина на маснотии.

Според експертите од Донскиот државен технички универзитет (ДСТУ), ова ќе бара дополнителни научни истражувања во областа на производственото инженерство, објави РИА Новости.

Резултатите од истражувањето на руските научници беа објавени во списанието „Frontiers in Bioscience – Landmark“.

Според експертите на Обединетите нации, населението на Земјата ќе достигне речиси 10 милијарди луѓе до 2050 година. За да се нахрани тој број луѓе, потребно е да се промени начинот на производство на храна. Еден начин да се направи ова е со одгледување висококвалитетни протеини и 3Д печатење месо, пренесува РИА Новости.

За печатење на вештачко месо, клетките се земаат од животно-донатор преку биопсија, а потоа се множат под поволни услови, создавајќи клеточна култура. Од овој материјал е можно да се испечати тродимензионален производ кој ќе има вкус многу сличен на месо, објави Универзитетот.

Био-печатењето на месо е веќе присутно низ целиот свет. Првиот тест на лабораториски одгледуван говедски бургер беше организиран на 5 август 2013 година, а од 2020 година, месо од епрувета се продава во Сингапур и Израел.

Слични содржини