Соборен светскиот рекорд во маратон

од Симе Стоиков

Кениската атлетичарка Перес Јепчирчир постави нов светски рекорд во маратон, бидејќи трката во Лондон ја заврши за два часа, 16 минути и 16 секунди.

Зад олимписката шампионка, второто место на трката во главниот град на Велика Британија, еден од најмасовните маратони на планетата, и припадна на Тигст Асефи од Етиопија, додека трета беше Џојселин Џепкосгеи од Кенија.

Трката ја завршија за помалку од 2 часа и 17 минути и второпласираната и третопласираната, кои исто така ја завршија трката побрзо од претходниот светски рекорд поставен од Кенијката Мери Кеитани со време од два часа, 17 минути и една секунда, поставена во 2017 година, исто така во Лондон.

Слични содржини