До Велигден има уште време, но подобро е да бидете подготвени на време и да најдете разни интересни техники за фарбањето јајца. Без разлика дали користите природни или вештачки бои, секогаш сакате тие да изгледаат убаво и да го израдуваат вашето семејство. Постојано се бараат нови мотиви, нијанси и начини на украсување велигденски јајца.
Покрај традиционалните рецепти за сликање на кромид со лисја од детелина, јаглика или папрат, ова се неколку интересни и интересни техники што можете да ги испробате овој Велигден и кои можат да ве натераат да ги добиете сите пофалби од вашите најблиски за вашата работа.
1. МРАМОРНИ ЈАЈЦА
Исечете го кромидот или лукот на парчиња. Навлажнете го јајцето, превртете го малку во лушпите и завиткајте го во алуминиумска фолија или во тенка најлонска чорапа. Гответе во тава со боја.
2. ГУМА
Врзете ги гумените ленти на теглата попречно во сите насоки преку јајцето и насликајте.
3. ФОРМИ
Исечете поцврста леплива лента во ленти, точки, квадрати, триаголници, цвеќиња, букви, а потоа држете се на варените јајца. Ставете ги во најлон чорап и насликајте во посакуваната боја.
4. ВРЕЌА
Завиткајте го јајцето во парче мрежеста вреќа компири, кромид, портокали или лимони, цврсто врзете со конец и варете во боја.
5. ТРАДИЦИЈА
Докажано е природните бои за јајца, кои се добиваат од лушпа од кромид или црвен кромид, цвекло, лисја од орев, кантарион, сок од соја. Тие можат да бидат украсени со слики, но и со растенија што имаат украсен лист, како што се јаглика, детелина, папрат … Ако готвите јајца во кромид, можете да додадете разни ароматични билки во водата, што дава убав вкус.
6. МАСЛО
Во мал сад со боја на јајца, додадете неколку капки масло. Ставете го вареното јајце и свртете го брзо.
7. ДРУГИ
Вареното јајце премачкајте го со лепак и превртете го во шарени украсни трошки или лебници.
8. Сјај
Користете четка за да нанесете лепак на одредени делови од јајцето и превртете ги во сребрени светки за лицето и телото.
9. КРЕП хартија
Исечете креп хартија, по можност потемни бои, и исечете ги на тенки, но долги ленти. Во нив завиткајте варени и уште топли јајца и внимателно спуштете ги во сад со ладна вода во која е ставена една лажица оцет, за хартијата да се залепи добро. Извадете и оставете да се исуши, но не чекајте хартијата да се намести целосно. Најдобро е да користите неколку нијанси одеднаш, црвена, жолта, сина, зелена … затоа што добивате необични дезени.
10. БРЗО И ЛЕСНО
Истурете неколку капки течна боја на храна во вреќата за замрзнувач, може да има неколку нијанси истовремено, ставете варено јајце внатре и потчукнете го додека не ја добиете саканата боја и мотив.