Исто како што атмосферскиот кислород е неопходен за нас и животните, растворениот кислород во водата е од суштинско значење за здравјето на водните екосистеми, без разлика дали се слатководни или морски.
Бидејќи милијарди луѓе се потпираат на морските и слатководните средини за храна и приходи, загрижувачки е тоа што кислородот во овие екосистеми значително и брзо се намалува, пишува „Саенс алерт“ (Science Alert).
Научниците предлагаат водната деоксидација да се додаде на листата на „планетарни граници“, која во својата најнова форма опишува девет домени кои ги претставуваат опсегот во кој човештвото може да продолжи да еволуира во текот на следните генерации.
Досега, планетарните граници се климатските промени, закиселувањето на океаните, губењето на стратосферскиот озон, мешањето со глобалните циклуси на фосфор и азот, стапката на губење на биолошката разновидност, глобалната употреба на слатка вода, промената на употребата на земјиштето, ефектите на аеросолот и хемиското загадување.
„Набљудуваната деоксидација на слатководните и морските екосистеми претставува дополнителна планетарна граница“, велат научниците од Политехничкиот институт Ренселаер во САД, „која е од клучно значење за интегритетот на еколошките и социјалните системи на Земјата и ги регулира и реагира на тековните промени во другите процеси на планетарна граница“.
Концентрацијата на растворениот кислород во водата се намалува поради повеќе распаѓање. Потоплите води не можат да задржат толку растворен кислород и бидејќи емисиите на стакленички гасови ги зголемуваат температурите на воздухот и водата над долгорочните просеци, површинските води се помалку способни да го задржат овој витален елемент.
Водниот живот исто така може да го искористи растворениот кислород побрзо отколку што производителите на екосистемот можат да го заменат. Растот на алги и бактерии, предизвикан од приливот на органски материи и хранливи материи во форма на земјоделски и домашни ѓубрива, канализација и индустриски отпад, брзо го апсорбира расположливиот растворен кислород.
Во најлошите случаи, кислородот е толку намален што микробите се задушуваат и умираат, често земајќи со себе и поголеми видови. Популациите на микроби кои не се потпираат на кислород потоа се хранат со донираниот мртов органски материјал, растејќи до густина што ја намалува светлината и ја ограничува фотосинтезата и го заробува целото водено тело во пеколен циклус на задушување наречен еутрофикација.
Водната деоксидација е последица и на зголемување на разликата во густината помеѓу слоевите на водениот столб. Ова може да биде затоа што површинските води се загреваат побрзо од подлабоките води, а топењето на мразот ја намалува соленоста на површината во океаните.