Зошто дојде до пад на профитот на Mercedes?

од Vladimir Zorba

Mercedes-Benz минатата година имаше повисоки трошоци поради инфлацијата и прекините во снабдувањето. Компанијата оствари промет од 153,2 милијарди евра, што е за добри два отсто повеќе од 2022 година, беше објавено во четвртокот, пренесува германската новинска агенција (dpa).

Бруто заработката, пак, падна за три отсто, на 20 милијарди евра.

Консолидираниот резултат падна за речиси два отсто, на 14,5 милијарди евра. Акционерите се уште можат да сметаат на дивиденда повисока за 10 центи, 5,30 евра по акција.

Мерцедес најави и купување на акции во вредност од три милијарди евра.

Добрата продажба на возила за испорака во 2023 година не може да ги надомести загубите во сегментот на патнички возила.

Просечната цена од 74.200 евра е за два отсто повисока, додека компанијата троши помалку гориво и други суровини.

Сепак, влијанието на инфлацијата и недостигот поради стагнацијата на светската трговија беше поголемо.

Слични содржини