🎥 НАЈГОЛЕМА МОБИЛИЗАЦИЈА СО ДРОНОВИ ДОСЕГА: Не можеа да живеат од комарците, а сега речиси ги нема

од Илинка Илиоска

Добра  вест е што во Славонија и Барања нема наезда од комарци како изминатите години. Го нема поради сушната година и ниските водостои на Драва и Дунав, но и поради најголемата мобилизација на сили и ресурси за војна против нив. Во Кнежеви Виногради во Барања, беспилотни летала биле користени и за борба против комарци, пренесува RTL

Кнежеви Виногради се наоѓа веднаш до Копачки Рит, па овој период од годината може да биде неподнослив за мештаните поради комарците.

„Да, особено по дождовите станува хаос“, вели Будимир.

„Мораме да бидеме внатре, тие влегуваат во устата, во очите, во ушите, секакви работи. Нешто страшно“, опишува Ката.

Технологијата во акција

Кнежеви Виногради е познато и како местото каде што ланското мерење покажало дека по платеното лекување има уште повеќе комарци.

„Затоа оваа година, по консултација со професионалци, се одлучивме за некои иновативни решенија и за прв пат вклучивме технологија, дронови, а првите резултати покажуваат дека сме на вистинскиот пат“, вели Ведран Крамариќ, раководител на Кнежеви Виногради. општина.

Анализата по третманот со дрон, кој чинеше 2.000 евра, ја покажа неговата ефикасност. „Не, навистина не, сè уште не сум ги забележал“, вели Илонка. Ги нема, не знам дали ги лекувале или не, но ги нема, тоа е важно“, заклучува Ката.

И Осиек и околните општини одат со дронови

Дронови против комарци ќе се користат и во Осиек и околните општини кои годинава обезбедија 1.900.000 евра за борба против нив.

„Ние значително ќе користиме дронови за време на ларвицидно лекување – ова е, на пример, најголемата разлика во споредба со минатата година – што треба да ја зголеми ефикасноста, особено кога зборуваме за тешко достапни, недостапни терени“, вели Драган Вулин, заменик. градоначалник на Осиек.

Во Осијечко-барањската жупанија наскоро треба да заживее Центарот за контрола на комарци со најсовремени методи за борба против нив.

„Планираме во тој центар да произведуваме стерилни комарци за овој дел од Европа и, како што ни рекоа експертите, овде, конкретно во нашето подрачје, кое досега беше проблематично во однос на комарците, во следните неколку години би можеле да го решиме проблемот. проблем со комарците во голема мера“, вели Мато Лукиќ, заменик префект кој ја извршува функцијата префект на ОБЖ.

Слични содржини