🎥 Невреме во Словенија, силни налети на ветер, град и снег

од Симе Стоиков

Агенцијата за животна средина издаде портокалово предупредување за југозападниот и централниот дел на Словенија поради силниот ветер. Портокалово предупредување е издадено и за јужната половина од земјата поради снежните услови. Температурите паднаа и до 10 степени.

Заладувањето со студен фронт од североисток се движи кон запад од земјава. На некои места веќе залади и за повеќе од 10 степени. Дува силен североисточен ветер. Во северна Словенија почна да се појавува невреме, а врнежите ќе се интензивираат во следните неколку часа, пишува Агенцијата за животна средина.

„Во појасот од Горењска до Корушка се очекуваат 30 до 60 милиметри дожд. На повисоките места над околу 800 метри може да наврнат околу 20 сантиметри снег“, соопшти Агенцијата за животна средина на Република Словенија.

Снегот веќе ги покри Љубељ, Коренско седло и Роглу, што може да се види и на веб-камерите. Истовремено, од Центарот за сообраќај и информации предупредуваат дека зимската опрема е задолжителна и по 15 март во случај на снег на коловозите.

Мали снегулки веќе паѓаат во Штаерска, на надморска височина под 500 метри.

Слични содржини