🎥Cupra Born VZ

од Vladimir Zorba

Cupra Born, како прв целосно електричен модел на овој бренд, е совршена комбинација помеѓу електрификација и перформанси. Cupra сега го продолжува овој моментум со моделот Born VZ – најновото дополнување на линијата на возила Cupra – нова и помоќна верзија која се инспирира од светот на Барселона.

VZ е кратенка за Veloz на шпански, што значи брз, беспрекорен начин да се опише најновото возило на марката. Born VZ испорачува 240 kW/326 КС и вртежен момент од 545 Nm, со изменета суспензија, спортско подесено управување и подобрено чувство на сопирање. Овие аспекти се комбинираат за да му дадат врвни перформанси во линијата Cupra Born и да го направат еден од најдинамичните автомобили во својот сегмент.

Born VZ користи напредна технологија за возење, а целосно електричниот систем сега испорачува 240 kW/326 КС – 40% зголемување во однос на верзијата e-Boost. Вртежниот момент е исто така зголемен на 545 Nm – 75% повеќе од која било друга Born верзија. Тоа значи дека Born VZ може да достигне 100 km/h за само 5,7 секунди – една секунда побрзо од верзијата e-Boost. Максималната брзина исто така е зголемена и сега е ограничена на 200 km/h – 40 km/h повеќе од верзијата e-Boost.

Слични содржини