🎥Како стартап го користи океанот за борба против климатските промени?

од Vladimir Zorba

Калифорнискиот стартап Ebb Carbon сака да го користи океанот за да го извлече јаглеродот од воздухот – затоа се подготвува да ја изгради најголемата фабрика за заробување јаглерод од ваков вид во државата Вашингтон.

Намалувањето на емисиите на јаглерод нема да биде доволно за да се спречат најлошите предвидени ефекти од климатските промени, според многу експерти – исто така треба да отстраниме и трајно да складираме дел од CO2 што веќе го испуштивме во атмосферата.

Некои групи за отстранување на јаглерод диоксид (CDR) градат машини за да го извлечат јаглеродот директно од воздухот за да може да се складира под земја или да се користи за производство на производи како бетон, но други, како Ebb Carbon, му дозволуваат на океанот да го прави влечето за нив.

Океанот е природен „мијалник на јаглерод“ и веќе апсорбира околу 30% од CO2 емитиран од човековата активност. Сепак, може да земе толку многу јаглерод пред да почне да го ослободува назад во воздухот, а количината што ја фаќа сега ја зголемува неговата киселост, што може да му наштети на морскиот живот.

Ebb има изградено морски CDR систем дизајниран да го зголеми количеството CO2 што океанот може да го апсорбира додека истовремено ја намалува локалната киселост.

Овој систем е дизајниран да се интегрира во објекти кои ја обработуваат морската вода, како што се лаборатории за истражување на океаните или постројки за бигор. Пред водата да се врати во океанот, Ebb користи електрицитет со низок јаглерод за да ја оддели на кисел раствор и алкален раствор.

Кога алкалниот раствор се пумпа назад во океанот, тој го заробува јаглеродот веќе растворен во солената вода како „бикарбонат“. Ова ја ослободува водата да апсорбира повеќе CO2 од воздухот, а исто така го намалува нивото на киселост во водата, што може да биде од корист за локалниот морски живот.

Киселиот раствор, во меѓувреме, може да се испрати до партнер за употреба во производството на бетон, цемент или други производи – парите направени од ова може да се комбинираат со продажба на јаглеродни кредити за плаќање на фабриката. Алтернативно, киселиот раствор може да се неутрализира со додавање на заедничкиот минерал „оливин“ пред да се врати назад во океанот.

Ebb веќе работи со морска пилот постројка за CDR во Националната лабораторија на северозападниот дел на Пацификот (PNNL) во Секим, Вашингтон, а IEEE Spectrum сега ги откри своите планови за изградба на фабрика пет пати поголема во Порт Анџелес, Вашингтон.

Планираниот објект сè уште не е потврден – Ebb сè уште треба да обезбеди неколку дозволи, според IEEE – но документите за апликација покажуваат дека стартапот е подготвен да започне четиримесечен процес на градба оваа година и потоа да работи со фабриката 1,5 година.

Според Ebb, новата централа ќе му овозможи на океанот да апсорбира дополнителни 500 тони CO2 годишно. Тоа би го направило најголемиот морски CDR проект во светот – но сепак е доволно само да се надоместат емисиите што ги произведуваат околу 35 Американци годишно.

Геоинженерингот е контроверзен, сепак, и пред Ebb да може да се искачи на нивоа што навистина би можеле да направат разлика во битката против климатските промени, треба да биде сигурен дека неговиот систем работи како што се очекува и нема да има неочекувани негативни последици врз животната средина.

Проектот Порт Анџелес може да помогне во тоа.

„Наодите од овој мал пилот проект ќе помогнат во поддршката на идните комерцијални распоредувања на други локации низ светот со цел да се ублажат ефектите од климатските промени“, напиша Ebb во документот за апликација.

Слични содржини