🎥Кинески автомобил со перформансите на Nevera (и драстично пониска цена) пристигна во Европа

од Vladimir Zorba

Европската автомобилска индустрија веќе го чувствува притисокот на кинеската конкуренција, а се чини дека нема да бидат поштедени ниту најдобрите, вклучувајќи ги Тесла, Порше и Ферари.

GAC Aion Hyper SSR е едно од најмоќните кинески оружја. Ова е автомобилот за кој веќе известувавме, а повеќе од самите перформанси не изненади цената, односно односот помеѓу она што го нуди и цената. И додека некои мислеа дека овој уникатен автомобил ќе остане резервиран за домашниот пазар, се случи спротивното.

Не само што пристигна во Европа, туку европската премиера се одржа во Италија.

SSR, кој многумина визуелно потсетува на Honda NSX, беше претставен во центарот за развој и дизајн на GAC во Милано. И иако (се уште) нема индикации дека наскоро ќе се продава во Европа, шефовите на Ферари, Порше, па дури и на Римац би биле наивни кога мислат дека автомобилите како SSR немаат амбиции да најдат купувачи надвор од Кина.

И сега доаѓа најголемото изненадување, а тоа се однесува на цената. Овој автомобил навистина започнува со цена од околу 178.000 УСД за малку послаби перформанси, или 233.000 УСД за Ultimate Track верзијата.

Слични содржини