📽Renault 5 E-Tech electric стартува од 25.000 евра

од Vladimir Zorba

Денеска се одржа светската премиера на автомобил кој ги комбинира минатото и иднината на автомобилската индустрија како што ја замислува просечниот Европеец. Ова е сосема новиот електричен Renault 5 E-Tech, објавен уште во 2021 година.

Во колективната меморија, Renault 5 не е само оригиналниот модел лансиран во 1972 година. Renault 5 E-Tech Electric комбинира емотивни дизајнерски знаци од три модели: Renault 5 и Supercinq за нивниот целокупен изглед, и Renault 5 Turbo за неговите екстензии и ставот на крилата, седејќи рамно на патот.

Renault 5 беше уникатен автомобил познат по својот авангарден дизајн, разноврсност и економичност на горивото. Се справи со предизвиците на своето време за милиони семејства кои реагираа на шокот од нафтата, менувањето на животниот стил и потребата за втор автомобил. Продолжувајќи го ова исклучително модерно наследство, електричниот Renault 5 E-Tech е храбар одговор на социјалните и еколошките предизвици на нашето време – енергетска трезвеност, одржливост и ниско ниво на јаглерод.

Со својот дизајн кој освојува срца, електричните и дигиталните карактеристики изградени за функција и забава и кружниот производствен систем кој е и локален и одговорен, го има она што е потребно за да постави нови стандарди кај градските автомобили за енергетска транзиција.

Електричниот автомобил Renault 5 E-Tech се разликува од сите други. За Renault групацијата, тој ја претставува стратегијата за обновување на Renaulution, како и индустриското обновување и електричното менување на неговиот легендарен бренд.

Спакуван со електрична и дигитална технологија и произведен во Франција, има и конкурентна цена, почнувајќи од околу 25.000 евра.

Слични содржини