Популарниот британски готвач Џејмс Мартин советува да не се чуваат јајца во фрижидер бидејќи, како што вели, тоа влијае на нивниот вкус.
– Причината е што јајцата го „впиваат“ мирисот и вкусот на друга храна во фрижидерот, што може да влијае на нивниот вкус – објасни тој.
Имено, лушпата од јајцето е порозна, па лесно може да наиде на други мириси, а овој готвач, како што вели, често ја користи во својот ресторан за да ги подобри омлетите.
– Кога имам на пр. тартуфи, ги ставам во сад со ориз и одозгора ставам јајца, па се покриваме со проѕирна фолија и оставам преку ноќ. Наутро, кога ќе ги скршам тие јајца што стоеја до тартуфите и со нив само правам матени јајца, ќе има вкус како да е направено од тартуфи – рекол Џејмс за „Експрес“.
Според Агенцијата за стандарди за храна, сепак најдобро е јајцата да се чуваат во фрижидер, но доколку, според советите на овој готвач, сакате да го избегнете тоа, важно е да ги чувате на ладно и суво место, во поладна просторија. каде што температурата не се менува нагло.