Тиквата е нискокалорична, но богата со влакна, витамини и минерали. Содржи витамин А во форма на бета-каротен, кој е добар за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Содржи и витамини Ц, Е и Б групи, како и минерали како што се калиум, железо и магнезиум. Ова се повеќе од доволно причини за почесто да јадете тиква. А, освен ненадмината пита со тиква, од тиква можете да направите и разновидна слатка и солена храна, како што се овие вкусни погачи.
За да ги подготвите овие вкусни погачи, ќе ви треба пире од тиква.
Измијте ја и пресечете ја тиквата на половина. Потоа извадете ги семките и печете го на 180 степени додека не омекне. Потоа изгмечете ја со вилушка. Она што не го користите за подготовка на погачиците, може да го додадете во супа или чорба.
Следното видео покажува како се приготвува пирето од тиква и како од него се прават топчиња:
@eishaeisel ♬ Would That I (True that I saw her hair like the branch of a tree) – Hozier
Како да направите погачи?
Состојки:
* 2 чаши пире од тиква
* 1/2 чаша путер (стопен)
* 1/4 чаша шеќер
* 2 јајца
* 4 чаши брашно
* 1 кесичка прашок за пециво
* 1/2 лажичка сол
* 1 лажичка цимет
* 1/2 лажичка мелен ѓумбир
* 1/4 лажичка мелено каранфилче
* 1/4 лажичка мелено морско оревче
* 1/2 чаша млеко
* 100 гр семки од тиква
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C и подгответе плех (можете да го обложите со хартија за печење).
Во поголем сад изматете ги шеќерот и јајцата, а потоа додадете го пирето од тиква и стопениот путер. Добро измешајте.
Во друг сад измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол и зачини (цимет, ѓумбир, каранфилче, морско оревче).
Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата со тиква и матете со миксер додека не се соединат.
Додадете млеко и мешајте додека не добиете мазно тесто.
На малку набрашнета површина, развлечете го тестото дебело околу 2-3 сантиметри и користете чаша или машина за колачиња за да исечете коцки.
Наредете ги погачите на плех, посипете ги со семки од тиква и печете ги во загреана рерна додека не поруменат.
Кога ќе бидат готови, извадете ги погачите од рерна и оставете ги малку да се изладат пред да ги послужите.
На здравје!