„88-годишната старица НЕ ПОЧИНАЛА ОД ВАКЦИНАТА, ТУКУ ОД СРЦЕВ УДАР“: Властите расчистуваат случај што ја заинтригира Хрватска

од Nikola Popovski

Заменик директорот на Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗЈЗ), Ивана Павиќ Шиметин, денес потврди дека причината за смртта на 88-годишната жена, која почина по вакцинирањето против Ковид-19, е срцев удар, а не последица од примањето на вакцината.

Не е пронајдена алергиска реакција, ниту има погрешна примена на вакцината, рече Павиќ Шиметин.

„Станува збор за 88-годишно лице кое почина веднаш по вакцинирањето. Веднаш на самото место, беа исклучени причините што може да бидат поврзани со вакцинацијата, како што е анафилактичка реакција или неправилна употреба на лекот, па затоа знаците на се смета дека болеста е исхемична срцева болест, односно срцев удар како причина за смрт“, рече таа.

Терминолошки, тоа е неповолен настан што е временски поврзан со вакцинацијата, но не каузално-последично, нагласи таа.

„Анафилактичката реакција беше исклучена бидејќи лицето немаше никакви знаци на алергиска реакција – осип, едем, тешкотии при дишењето. Исклучена е можноста за злоупотреба на вакцината, бидејќи била направена само вакцинација и немало други лекови што би можеле по грешка иницирани. шишиња со десет дози вакцина, вакцинирани се уште девет лица кои немале никакви проблеми “, рече заменик директорот на ХЗЈЗ.

„Теоретски, ако повеќе од 3.000 луѓе беа вакцинирани за еден ден во тие години, може да се очекува една таква смрт, со оглед на податоците за заедничката статистика за смртност“, додаде таа.

Ова е четврти ваков случај на смрт по вакцинирањето, претходно биле пријавувани три такви смртни случаи и секој пат станува збор за случај поврзан само со вакцинацијата, а не како последица “, рече Павиќ Шиметин.

Досега се пријавени нешто повеќе од 1.000 сомневања за несакани ефекти на вакцината против Ковид-19, тие се главно лесни и минливи, а имало и 20 тешки алергиски реакции за кои била потребна употреба на лекови, според Хина.

Слични содржини