4 вида слатки колачи од едно тесто: Совршен рецепт! (ВИДЕО)

од Берта Китинска
556 прегледи

Погледнете како да направите четири слатки колачи со различни форми од едно тесто

Доколку сакате посно тесто, натопете го квасецот во вода, а наместо путер додадете стопен маргарин. На крај, не премачкувајте со јајце, туку со стопен маргарин.

Состојки: 450 мл млеко, 100 гр шеќер, 10 гр сув квасец, 1 јајце, 100 гр стопен путер, малку сол, 20 гр ванилин шеќер, 830 гр меко брашно.

Состојки:

  1. 200 гр афион, 200 гр шеќер, 150 мл топло млеко
  2. 2 јаболка, 4 лажици шеќер, цимет и 1 лажица гриз
  3. 1 лажичка какао, 1/2 лажичка цимет, шеќер
  4. џем од кајсија

Подготовка: Истурете топло млеко во еден сад, додадете шеќер и квасец и промешајте. Потоа додадете малку брашно, јајце, стопен путер и малку сол и измешајте сè повторно. Постепено додавајте брашно и замесете тесто.

Замесеното тесто оставете го на топло месо покриено со крпа или фолија да отстои и да се дуплира.

Поделете го тестото на онолку колку што сакате, помали или поголеми. Видеото беше поделено на 12 и беа доста големи. Истурете ја масата, а потоа обликувајте топче од секое тесто, покријте го со крпа и оставете го да стои 10 минути.

Земете ја првата топка, исцедете ја малку со раката, а потоа земете чаша од ракија. Подмачкајте го дното на чашата со масло и исечете го на средина од топчето, исечете го остатокот од тестото во ливчиња со нож и исцедете го секој крај на ливчето на врвовите во шип (детално видео).

За листовите, земете го тестото и раширете го во круг, ставете го плонењето од афион и преклопете ги рабовите кон средината и спојте ги, а потоа свиткајте го тестото по должина и поврзете ги двата шила.

Третото е со јаболка. Секое тесто развлечете го во правоаголник и исечете 3-4 ленти на половина на првата четвртина од тестото.

На крај, завртете ја четвртата топка нагоре и надолу, премачкајте со џем од кајсија и посипете со мешавина од цимет. Се тркалаат во ролна, затворете и исечете на половина.

Изматете една жолчка со лажица млеко и премачкајте го целото тесто. Додека го правите ова, вклучете ја рерната на 200 степени за да се загрее.

Слични содржини