Вирологот д-р Ана Глигиќ истакна дека „не размислувавме дали коронавирусот се пренесува преку храна“ и дали се размножува кај живината, која исто така се вакцинира и која подоцна стигнува до човечкото тело преку храна.
Д-р Ана Глигиќ објасни дека живината се вакцинира против коронавирус со тоа што кокошките се имунизирани кога ќе се изведат првиот ден, а кокошките несилки ја примаат вакцината четири пати додека не им се исцрпи способноста за носење.
– Вакцинирани се со жив вирус, но тој е атенуиран (ослабен). Дали е можно овој атенуиран, но жив вирус, кога ќе влезе во несилките и кокошките, да се размножува таму?! Дали внесуваме дел од вирусот со неадекватна обработка со тој вид на храна, изјави Глигиќ за Н1.
Светската здравствена организација (СЗО) во 2020 година објави дека нема докази дека коронавирусот се пренесува преку храна и порача дека луѓето не треба да се плашат дека ковидот ќе влезе во синџирот на исхрана. Ова следеше откако два кинески града објавија дека траги од коронавирус се пронајдени во замрзнати пилешки крилца од Бразил и замрзнати ракчиња од Еквадор.
„Луѓето не треба да се плашат од храна, пакувана храна или храна што се доставува, бидејќи нема докази дека вирусот се пренесува на тој начин“, изјави тогаш шефот на програмата за итни случаи на СЗО, Мајк Рајан, а пренесе Ројтерс.