Можеби не знаете, но зачините не само што го подобруваат вкусот на храната, тие се билки кои се добри и за здравјето. Многу познати зачини се покажаа како одлични антиоксиданти и кријат компоненти кои ги спречуваат воспалителните процеси. Истражувањата покажуваат дека нивното додавање во храната може да го намали и ризикот од срцеви и респираторни заболувања.
Колку долго траат зачините?
Во зависност од видот, обработката и складирањето, зачините имаат свој рок на траење, а сувите секако траат малку подолго.
Сувите зачини можат да бидат добри за употреба од 1 до 3 години, а оваа група на зачини вклучува:
– Босилек
– Оригано
– Мајчина душица
– Рузмарин
– Ловоров лист
– Магдонос
– Копар
– Нане
– Мајоран
– Жалфија
Мелените или во прав може да траат од 2-3 години, а ова се примери:
– Ѓумбир
– Лук во прав
– Цимет
– Чили
– Куркума
– Кардамон
– Црвен пипер
Зачините кои не се мелени или преработени имаат најдолг рок на траење бидејќи поголемиот дел од нивната површина не е изложена на светлина и влага, па ќе останат свежи и полни со вкус долго време.
Ако се складираат правилно, може да траат и до 4 години. Ова се примери:
– Бибер во зрно
– Коријандер
– Обичен анасон
– Ким
– Морско оревче
– Кумин
– Каранфилче
– Цимет
– Маточина
Солта е исклучок, бидејќи нема да го изгуби својот вкус без разлика во каква форма е.
Како знаете дека зачините се расипани?
Во вистинска смисла на зборот, сувите зачини не се расипуваат, кога се „расипани“ всушност значи дека ја изгубиле силната арома, но од нив нема да се разболите. На повеќето зачини го пишува временскиот период до кој треба да ги користите, но можете да ги користите без страв и по тој датум, но не можете да сметате на совршената арома. Ако не сте сигурни колку време има некој зачин во кујната, проверете дали вреди така што ќе проверите колку е силен мирисот.
Како да чувате зачини?
Ограничете ја изложеноста на воздух, топлина, влага и светлина за да трае подолго. Иако е погодно да ставите зачини до површината за готвење за да ви биде при рака, не правете го тоа туку складирајте ги во оставата, чајната кујна или во кујнски елемент. Местото треба да биде малку поладно и потемно. Исто така, треба да ги чувате во добро затворени садови, а стаклото или керамиката се најдобриот избор бидејќи лесно се чистат.
Пластичните контејнери се популарен избор, но честопати не можат добро да се затворат за да можат да апсорбираат други мириси или влага. Металните контејнери многу добро ја апсорбираат топлината, па можеби не се најдобриот избор. Ако ставите пипер или бибер во фрижидер, тие ќе ја задржат бојата подолго, а истото важи и за сите зачини кои содржат масла.