Одлични мафини за љубителите на тиквички.
Состојки:
(12 мафини)
– 2 помали тиквички
– малку сол
– 2 јајца
– 1 прашок за пециво
– 180 мл јогурт
– 4 лажици масло
– 2 чаши остро брашно (шолја = 180 мл)
Подготовка:
Излупете ги тиквичките, изрендајте ги, посолете и оставете ги 10 минути.
Вклучете ја рерната на 200 степени да се загрее.
Јајцата се матат со јогуртот, брашното и маслото и се додаваат тиквичките, не се цеди, се убаво се соединува и се полнат калапи за мафини.
Печете ги 30 минути на 200 степени.
Ако сакате, можете да додадете малку зачини и пармезан во смесата.
Ако тиквичката е поголема и има семки, задолжително извадете го средишниот дел, изрендајте ја и мора добро да ја исцедите за од влагата при печењето да не се направи лепливо тесто во средината.
Подолго печење нема да може да ја исуши и да ја испече таа влажна средина.
За интегралната верзија користете мешавина од спел, овес и брашно од хељда.
Пријатно!