Состојки:
1 китка млад кромид
200 грама ориз
1 мал компир
2 средни моркови
масло, бибер сол
4 чешниња лук
1 кафена лажичка црвен пипер
200 мл варени домати
пиперки свежи или замрзнати
1 домат за покривање на пиперки или листови од компир
Подготовка:
Кромидот, морковот и компирот ситно исечкајте ги. Добро измијте го оризот. На масло се пржат кромидот и морковот, се додаваат измиениот ориз и сечканиот компир.
Додадете сечкана пиперка и сечкан лук, мелениот црвен пипер, сечкан лист магдонос, измешајте по желба и наполнете ги пиперките.
Покријте со листови од компир или домат. Се редат во подмачкана тава. Прелијте ги со варените домати и премачкајте ги пиперките со масло.
Се пече на 250 степени.
Покријте со фолија најмалку 30 минути, а потоа откријте додека пиперките заруменат.
Пријатно!