Рецепт: Вегански гулаш

од Vladimir Zorba
245 прегледи

Веганска чорба, оброк без месо кој ќе ве засити:

Состојки: (за 4 лица)

– 3 средни слатки компири

– 3 средни главици кромид

– 2 помали црвени или жолти пиперки

– 2 лименки доматен сос или домашен сос

– 200 гр сварен наут

– маслиново масло

– Сол, бибер

– мелен црвен пипер

– куркума

И уште нешто …

– сечкана лута пиперка

– 3 чешниња лук

Подготовка:

Слаткиот компир добро измијте го под вода и исечете го на поголеми парчиња (не лупете).

Префрлете го во сад и прелијте со маслиново масло, посолете, додадете бибер, куркума и мелен црвен пипер, па добро измешајте.

Префрлете го во голем плех обложен со хартија за печење за да не се стават парчињата едно врз друго и да не се допираат. Се пече во загреана рерна на 200 степени, 30 минути.

Кромидот и пиперките исечкајте ги на поголеми парчиња. Во широка тава, врз маслиново масло ставете кромид и пиперка. Се динста на умерена температура 10 минути, додека кромидот не стане „стаклен“.

Додадете две лименки доматен сос, наутот и вода. На крајот треба да биде доста течен, бидејќи во него се додаваат слатки компири.

Посолете, побиберете, оставете да зоврие, поклопете и динстајте поклопено околу половина час.

Кога ќе завршите, додадете ги печените слатки компири и промешајте.

Можете да додадете ситно сечкана лута пиперка и лук заедно со пиперката и кромидот.

Послужете со ориз басмати, можете да го јадете и така, без прилози, по желба.

Пријатно!

Слични содржини