Рецепт: Мињони со чоколадо и лешници

од Vladimir Zorba
337 прегледи

Чоколадно уживање за секоја пригода.

Состојки:

– 200 гр мелени бисквити

– 100 гр мелени лешници

– 70 гр путер

– 70 гр шеќер во прав (можеби и помалку, по вкус)

– 1,5 дл сок од портокал

– 2 реда бело чоколадо

Глазура:

– 100 гр темно чоколадо

– 1 лажица какао

– 1 лажица шеќер, по потреба

– 2 лажици млеко

– коцка путер

Подготовка:

Изматете го путерот, додадете ги бисквитите, лешниците, омекнатото бело чоколадо, шеќерот во прав и сокот од портокал.

Се добро измешајте, па направете коцки. Ставете ги во фрижидер да се стегнат.

Подгответе ја чоколадната глазура: издробете ја чоколадата, додадете шеќер, по потреба какао и млеко.

Растопете се на умерена температура, а кога ќе почне да згуснува додадете путер.

Прелијте ги коцките со глазурата и ставете во фрижидер убаво да се излади.

Декорирајте по желба, но само кога ќе се стегне глазурата

Добар апетит!

Слични содржини