6 причини зошто треба да јадете праски

од Берта Китинска
403 прегледи

Праските се член на семејството на коскесто овошје, заедно со нектарините, сливите, кајсиите и црешите, а се поврзани и со бадемите.

Покрај тоа што се навистина вкусни, праските нудат и неколку уникатни здравствени придобивки.

Постојат најмалку шест причини, според Health, да почнете да го јадете ова прекрасно овошје додека е изобилно.

1. Одлични се за здравјето на цревата

Околу 100 грама праски содржат 1,5 грама влакна. Покрај тоа што спречува запек и го поддржува доброто варење, влакната од праска помагаат во контрола на нивото на шеќер во крвта.Праските содржат и пробиотици, кои ги хранат корисните бактерии во цревата кои се поврзани со антиинфламаторно, имунитет и расположение.

2. Го зајакнуваат имунитетот

Праските го поддржуваат имунитетот на три начини. Белите и жолтите праски може да содржат помеѓу 4,15 и 14,2 милиграми витамин Ц на 100 грама, според студијата „Foods“ од октомври 2020 година. На неколку видови имунолошки клетки им е потребна оваа хранлива материја за нивно производство, функција и заштита.

Покрај тоа, витаминот А во праските помага во формирањето на мукозната мембрана во респираторниот тракт. Посилните мембрани формираат подобри заштитни бариери кои ги спречуваат бактериите да влезат во крвотокот.

Праските, исто така, го штитат имунолошкиот систем со нивните природни антимикробни својства, како што е забележано во студијата Frontiers in Microbiology од јануари 2017 година.

3. Имаат антиоксидантни својства

Познато е дека антиоксидансите се борат против оксидативниот стрес, кој е нерамнотежа помеѓу производството на слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и способноста на телото да се спротивстави на нивните штетни ефекти. Ова е клучно за здравјето на мозокот, бидејќи е познато дека оксидативниот стрес е предизвикувачки фактор за невродегенеративни болести како што е Алцхајмеровата болест.

4. Ја прават кожата поздрава

Праските имаат бета-каротин и витамин Ц, кои ја поддржуваат здравата кожа. Бета-каротенот, претходник на витаминот А, помага во заштитата на кожата од оштетување на сонцето, го загрева тонот на кожата и помага да се создаде природен сјај. Витаминот Ц е потребен за создавање колаген и подобрување на еластичноста на кожата.
Праските се исто така хидратантни, бидејќи над 85% од свежата праска е вода.

5. Добри се за видот

Витаминот А во праските помага и за одржување на здрав вид. Иако е редок, вистинскиот недостаток на витамин А може да доведе до состојба наречена ксерофталмија, според Светската здравствена организација (СЗО), која може да го оштети нормалниот вид и да доведе до ноќно слепило (неспособност за гледање на темно или слабо светло).

6. Тие можат да помогнат со крвниот притисок

Според Американското здружение за срце (АХА), праските се богати со калиум. Бидејќи консумирањето големи количини на натриум може да доведе до висок крвен притисок, калиумот може да помогне во регулирањето на крвниот притисок со тоа што делува како природен диуретик кој го отстранува вишокот натриум и течност од телото. Ова го намалува притисокот врз срцето и артериите, а истовремено го намалува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Слични содржини