Едно од вечните прашања кога станува збор за храната е дали белото или потемното пилешко месо е поздраво. Нутриционистите сега откриваат што точно е тоа.
Вистина е дека белото пилешко месо има помалку калории и помалку масти од потемното пилешко месо. На пример, има околу седум грама масти и два грама заситени масти во еден пилешки копан без кожа, во споредба со помалку од три грама масти и помалку од еден грам заситени масти во пилешки гради без кожа.
Сепак, важно е да се истакне дека вишокот масти и калории не се секогаш лоша работа. Наместо тоа, тоа навистина зависи од вашите здравствени цели и потреби. „Ако треба да внимавате на внесот на заситени масти, белото месо може да биде подобар избор“, вели нутриционистот Лорен Манакер, пренесува Eat This.
Ако сте некој кој внимава на внесот на маснотии, важно е да обрнете внимание на тоа како се подготвува вашето пилешко од бело месо. Ако јадете поховано или пржено бело месо, содржината на маснотии сепак ќе се зголеми. Ако сакате да задржите помал дел од маснотиите, подобро е да го испечете на жар белото месо или во рерна.
Дали е здраво темното пилешко месо?
Откако утврдивме дека белото месо генерално содржи помалку калории и масти, не треба да се игнорира ниту темното пилешко месо. Темното пилешко месо, како што се батаците и карабатаците, има повисоки нивоа на некои витамини и хранливи материи.
„Темното месо има повеќе железо, цинк, селен и витамини од групата Б“, вели нутриционистката Ејми Гудсон. „Темното месо е подобра опција за оние кои се обидуваат да го зголемат внесот на железо, а темното месо може да содржи и повеќе цинк, минерал кој помага во одржувањето на имунолошкиот систем“, рече Манакер.
И двата вида имаат свои предности
И белото и темното пилешко месо имаат свои предности и недостатоци. Белото месо нуди помалку маснотии, додека темното месо може да понуди повеќе хранливи материи.
Гудсон, исто така, забележува дека можете да обрнете внимание на тоа дали ја јадете или не кожата. „Белото месо обично се зема од градите, каде што луѓето обично ја отстрануваат кожата. Темното месо, сепак, го има во батаците, батаците и крилјата, а тие делови имаат помалку месо, а луѓето имаат поголема веројатност да ја јадат и кожата“, рече Гудсон.
Иако луѓето можеби не размислуваат многу за пилешката кожа, „кожата е првенствено масна, главно заситена, што додава значителни калории на посните протеини“, вели Гудсон. Тоа не значи дека секогаш треба да ја избегнувате кожата, но можеби треба да размислите ако внимавате на внесот на маснотии.
Значи, кога станува збор за белото наспроти темното месо, нутриционистите велат дека изберете во што уживате и донесете одлука врз основа на вашите лични здравствени потреби.