Ролат со два вида чоколадо

од Stefanija Kuzmanovska
180 прегледи

Состојки:

Кора:

– 6 јајца

– 6 лажици шеќер

– 6 лажици брашно

Фил:

– 200 мл слатка павлака

– 200 гр бело чоколадо

– 1 лажичка нес кафе

– 100 гр путер

– 50 гр шеќер во прав

Чоколадна глазура:

– 150 гр темно или млечно чоколадо, по избор

– 4 лажици масло

Подготовка:

Изматете крут снег од белките. Посебно изматете ги жолчките со шеќерот.

Полека додајте го брашното, а потоа внимателно измешајте ги со изматените белки, полека со рака.

Покријте го садот за печење со хартија за печење. Истурете ја смесата во тавче и печете ја кората на умерена температура. Се уште топлата кора ставете ја на влажна крпа и свиткајте ја во ролат.

Истурете ја слатката павлака во тенџере, ставете ја на шпорет и тргнете ја од шпоретот пред да зоврие.

Веднаш додадете една кафена лажичка нес кафе и бело чоколадо, мешајте додека да се растопи чоколадото. Оставете да се излади.

Посебно се матат путерот и шеќерот во прав, па се соединуваат со филот од слатката павлака. Матете неколку минути додека не се стврдне филот.

Одвиткајте ја кората, премачкајте ја со изматениот фил и замотајте ја повторно. Ролатот премачкајте го со чоколадна глазура која ќе ја подготвите со топење на чоколадото со масло на пареа, кога ќе се олади премачкајте го ролатот.

Слични содржини