Фантастично задоволство за љубителите на рум.
Состојки:
– 650 гр брашно
– 10 гр сол
– 6 жолчки
– 60 гр шеќер
– 60 гр путер
– 2 лажици масло
– 2 лажици рум
– 3 дл млеко
– 1 коцка квасец
Подготовка:
Оставете го квасецот и три лажици топло млеко со малку шеќер да нараснат.
Загрејте го млекото и растопете го путерот.
Брашното и другите состојки се замесуваат со додадениот квасец и се остава да нарасне еден час.
Кога тестото ќе се удвои, развлечете го на дебелина од околу еден сантиметар. Ако веќе имате калап за крофни, тогаш употребете го.
Ако немате, тогаш со една голема и една мала чаша извадете ги крофните и оставете ги на набрашнета работна маса да нараснат уште еднаш.
Убаво загрејте го маслото, мора да има уште малку.
Пржете ги крофните на умерена температура додека не поруменат од двете страни.
Ставете ги на хартиена крпа за да ја впие маснотијата.
Украсете ги со шеќер во прав, растопено темно, млечно или бело чоколадо и разни додатоци по ваш избор, како јаткасти плодови или шарени трошки.
Пријатно!