Рецепт за вафли кои остануваат меки неколку дена:
Состојки:
4 јајца
300 мл масло
300 гр шеќер
кора од еден голем лимон
250 мл млеко
600 гр брашно
1 прашок за пециво
Подготовка:
Јајцата и шеќерот измешајте ги со миксер, па полека додајте ги останатите состојки за вафлите, па соединете сè.
Кога апаратот за вафли е доволно загреан, малку подмачкајте го, па со лажица извадете ја смесата со вафли и ставете ја на средината на загреаниот калап (2-3 лажици од смесата), потоа затворете го калапот и печете додека не позелени светлото или додека не станат златно кафеави.
Некои машини за вафли имаат светлосен индикатор – кога ќе светне црвено, треба да ги испечете вафлите уште малку, а кога ќе се изгасне црвеното и ќе светне зеленото, тогаш вафлите се готови и можете веднаш да ги извадите од калапот.
На Здравје!