Едноставни состојки и уште поедноставна подготовка – ова е краток опис на овој рецепт кој е доволно лесен за совладување дури и за почетници, а толку вкусен што ќе ги освои и најпребирливите.
Тестенините со чери домати кои „пукаат“ со свеж вкус ќе ги освојат сите. Со само 11 состојки, можете да имате тестенини на трпезата за 20 минути кои ќе ја задоволат толпата и ќе им парираат дури и на најдобрите италијански ресторани.
Потребни состојки:
* сол
* 340 гр тестенини
* 80 мл екстра девствено маслиново масло
* 4 големи чешниња лук, тенко исечени
* 30 мл доматна паста/сос
* 680 гр чери домати, исечени на половина
* 1/4 лажичка црвен пипер, плус за гарнир
* 1 лажица балсамико оцет
* 1/4 лажичка шеќер
* 100 гр рендан пармезан, плус уште малку за декорација
* Сечкани листови свеж босилек, за сервирање
Подготовка:
Во големо тенџере со зовриена, посолена вода, варете ги тестенините до ал денте. Обично се потребни 2 до 3 минути помалку од упатствата на пакувањето. Пред да ги исцедите тестенините, одделете една шолја или околу 240 мл вода од варењето на тестенините и оставете ги на страна.
Во меѓувреме, загрејте го маслото во голема, рамна тава на средно-силен оган. Додадете го лукот и пржете, често мешајќи, додека не омекне и стане светло златен, околу три минути. После тоа, додадете го сосот од домати и варете, мешајќи, околу една минута. Додадете чери домати, црвен пипер и ¾ лажичка сол. Гответе, повремено мешајќи, додека доматите не омекнат и не почнат да пукаат, околу 5 минути.
Зголемете ја топлината и додадете ги оцетот и шеќерот. Оставете да зоврие и варете 1 минута. Додадете ги тестенините, пармезанот и половина од водата за готвење на тестенините. Гответе, мешајќи, додека сосот не се згусне и ги премачка тестенините, околу 2 минути. По потреба додадете уште вода за тестенини со лажица.
Поделете ги тестенините во чинии. Посипете со пармезан, црвен пипер и босилек и послужете.
На здравје!