Кроасани со какао – необично домашно пециво е празник за непцето
Состојки:
* 700 гр брашно
* 1 јајце
* 30 гр свеж квасец
* 4 лажици масло
* 250 мл млеко
* 180 мл јогурт
* 2 лажици шеќер
* 1/4 лажичка сол
* 2 лажици какао
* рендана кора од еден лимон
За премачкување:
* 150 гр путер
Подготовка:
1. Во млако млеко измешајте го искршениот квасец, една лажичка шеќер и брашното. Покријте со крпа и оставете на топло место да нарасне.
2. Во сад за матење соединете половина од брашното со малку сол. Додадете го нараснатиот квасец, млак јогурт, јајцето, маслото, преостанатиот шеќер и ренданата кора од лимон. Добро измешајте. Одделете две лажици брашно и оставете го на страна, а остатокот од брашното постепено го додавате во садот со изматените состојки и месете додека не се добие меко тесто.
3. Тестото се дели на два дела. Во едниот дел додадете какао, а во другиот одделете две лажици брашно и секој дел посебно измешајте го и оставете да одмори околу 30 минути.
4. Од секој дел од тестото формирајте по шест мали делови и оставете ги да отстојат десетина минути.
5. Одделете три светли и три темни делови, па секој исечкајте го во круг со дијаметар од 20 см. Темното тесто премачкајте го со путер и покријте го со светло тесто, а процесот на премачкување и редење продолжете додека не се потроши целото разредено тесто, а последното светло тесто не го премачкувајте. Нареденото тесто развлечете го во поголем круг и пресечете го попречно на 16 триаголници, а потоа триаголниците расукајте ги во кроасани. На ист начин обликувајте ги преостанатите тестенини во кроасани.
6. Обложете плех со хартија за печење и во него ставете ги кроасаните. Оставете ги да нараснат околу 30 минути. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
На здравје!