Полнетите тиквички се вкусно јадење кое е идеално за летниот период. Овој рецепт е одличен избор за летните горештини бидејќи тиквичките даваат освежителен вкус и текстура, а филот додава богатство на вкус и хранлива вредност. Полнетите тиквички се исто така многу приспособливи бидејќи можете да експериментирате со различни филови според вашиот вкус и достапни состојки.
Состојки за полнети тиквички:
* 2 тиквички
* 1 јајце
* 4 чери домати
* 50 гр фета сирење
* 2 лажици магдонос
* 2 супени лажици од средината на тиквичките
* 300 грама мелено месо
* 2 кромидчиња
* 2 лажици кисела павлака
* 1 морков
* зачини по вкус
* моцарела или друг кашкавал
Подготовка:
Измијте ги тиквичките и издлабете ги како кајче. Не ја фрлајте средината, зачувајте ја.
Во тавче продинстајте ситно сечкан кромид и мелено месо во кое претходно сте додале зачини по вкус. Додадете го ренданиот морков и динстајте уште десетина минути во сокот што го ослободи месото. Потоа исечкајте ги чери доматите, измешајте ги со средината на тиквичките и додајте ги во смесата. По уште 7 до 10 минути, филот е готов.
Наполнете ги чамците од тиквички со изладениот фил. Во филот ставете парчиња фета сирење. Измешајте едно јајце, две лажици кисела павлака (неутрална или кисела) и рендана моцарела (или друг кашкавал). Прелијте ги вашите полнети тиквички.
Се пече во рерна на 200 степени 30 минути.
На Здравје!