Кремасти тестенини со пилешко бело месо.
Состојки:
– 200 гр пилешко бело месо
– 150 гр моцарела
– 400 гр тестенини
– 4 парчиња сланина
– 4 чешниња лук
– малку босилек
– сол, бибер
– маслиново масло
– мелен црвен пипер
Подготовка:
Во голем сад за печење пропржете ја сланината додека не стане крцкава.
Извадете ја сланината и ставете го пилешкото бело месо исечкано на коцки или по желба, посолете и додајте малку мелен црвен пипер, па печете околу 10 минути.
Кога пилешкото месо е готово, извадете го и во тавата ставете го издробениот лук и малку маслиново масло, па динстајте неколку минути.
Вратете го пилешкото во тавата и додадете ја ренданата моцарела со постојано мешање додека не се стопи сирењето.
Сварете ги тестенините во солена вода. Кога ќе се сварат, исцедете ги и оставете околу два децилитри вода од сварените тестенини.
Додадете ги сварените тестенини во тавата и мешајте додека целосно не се соединат.
Додадете го босилекот на крајот.
Полека додадете ја водата од тестенините за да се разреди сосот и да се направи покремаст.
Внимавајте да не ја додадете целата вода одеднаш и проценете колку сакате да биде густ сосот.
На крајот на површината додадете ја пропржената сланина. Оставете ја содржината да се готви уште пет минути.
Украсете со листови босилек по желба.