Шницли од пилешко месо во сос, одличен предлог за ручек.
Состојки:
– 500 гр пилешки шницли
– 2 глави кромид
– 2 чешниња лук
– 2 лажици брашно
– 250 мл топла вода
– 1/2 зеленчукова коцка за супа
– 200 мл павлака за готвење
– сол, бибер
– мелена пиперка
– сув билен зачин
– 50 гр рендан лашкавал
– свеж магдонос
Подготовка:
Добро зачинете ги пилешките шницли со пиперка, суви билки и масло.
Пржете ги во добро загреана тава неколку минути од двете страни. Извадете ги шницлите од тавата и префрлете ги во садот во кој ќе го печете јадењето.
По потреба во истото тавче додадете малку масло, кратко пропржете ги двата вида кромид, додадете брашно и убаво измешајте.
Потоа додадете ја павлаката и топлата вода во која сте ја додале коцката за супа и ситно сечканиот магдонос, сè убаво измешајте.
Гответе неколку минути, а потоа со добиениот сос прелијте ги шницлите. Одозгора изрендајте кашкавал и печете на 200 степени околу 30 минути.