Крајот на летото и почетокот на есенската сезона се препознаваат по подготовката на зимница.
Меѓу бројните рецепти за разни слатки, вреди да се додаде рецепт со зелен домат.
Вкусот е благ, неутрален, а кога ќе им го послужите ова слатко на гостите, сигурно ќе слушнете позитивни реакции.
Состојки:
* 1 кг. зелен домат
* 1,5 кг. шеќер
* стапче ванила
* 200 гр. сечкани ореви
* 2 лимони
Подготовка:
Измијте го доматот и исечете го на парчиња со саканата големина. Ако доматите се многу мали, можете да ги преполовите и да ги прободите со чепкалка за заби.
Прелијте го шеќерот со вода, па варете додека не добиете густ сируп.
Додадете домати во него, а потоа варете до саканата дебелина, обично од 30 до 40 минути.
Во зготвената смеса додадете парчиња лимон, мешунка од ванила и оставете ја преку ноќ.
По желба во слаткото можете да додадете и сечкани ореви.
Слатко се прелива во стерилизирани тегли и се остава на темно, доволно ладно место.
На здравје!