Состојки:
– 150 гр пилешко филе
– 5 листови зелена салата
– 1 свеж домат
– 6 парчиња свежи печурки
– 4 маслинки полнети со пиперка
– половина средна тиквичка
– 2 лажици маслиново масло
– 2 лажици сок од лимон
– сол
– сув билен зачин
Подготовка:
Намачкајте го пилешкото филе со маслиново масло и извалкајте го во суви билни зачини, па оставете го да отстои малку.
Во меѓувреме загрејте ја тавата и пропржете го месото.
Измијте го и исечете го зеленчукот, а исто така и печурките.
Марулата исечкајте ја на ленти, доматите на кришки, а тиквичките на прстени како и маслинките.
Кон крајот кога ќе се испржи месото се додаваат печурките и тиквичките.
Кога зеленчукот и месото се готови, ставете ги во чинија на која сте ја распоредиле зелената салата наросена со маслиново масло и сок од лимон.
Врз салатата наредете домати, месо, тиквички, печурки и маслинки.
Прелијте сè заедно со остатокот од лимоновиот сок. По желба додадете уште малку сол.