Состојки:
– 500 мл млако млеко
– 3 лажички сол
– 3 лажички шеќер
– 3 шолји масло
– брашно по потреба
– 1 жолчка за премачкување
– путер
– 1 квасец
– сусам или ким по желба
Подготовка:
Во млакото млеко додадете една лажичка сол и шеќер, па квасецот и оставете го да отстои неколку минути на топло место.
За тоа време подгответе ги преостанатите состојки, додадете го стасаниот квасец и замесете тесто да не биде тврдо, туку да се одвои од вашите прсти.
Оставете го тестото да се удвои во големина и поделете го на три дела.
Врз тестото ставете го кашкавалот и свиткајте ги кифличките, па ставете ги во плех за печење. Оставете уште 10 минути и за тоа време премачкајте со жолчка од јајце и сусам или ким.
Пред печењето, на секоја кифличка ставете по една коцка путер и печете на 250 степени додека не поруменат.