Состојки:
– 400 гр бифтек
– 2-3 лажички сенф
– 1 лажица крупно мелен бибер
– неколку листови рузмарин
– крупна морска сол
– 100 гр сува брусница (можете да додадете друго овошје кое ви се допаѓа во комбинација со солено)
– 2 лажици кафеав шеќер
– 1 лажица мед
– 3 супени лажици сок од лимон
– 10 гр путер
– 10 гр сечкан ѓумбир
– гранче рузмарин
– маслиново масло
– варен ориз (компир) како прилог
Подготовка:
Валкајте го бифтекот во масло, сенф, рузмарин и бибер од сите страни. Најдобро е да се посолува по печењето.
Запечете го на тава, па се ставаат во рерна 7-8 минути на 180 степени.
Брусниците со шеќер, мед и малку вода се ставаат да се загреат и се варат. На половина пат додадете путер, лимон и зачини, па варете уште малку. На крајот, кога ќе замириса, можете да ги сомелете со блендер и да го прелиете сосот на готовото месо.
На страна послужете ориз или друг прилог по ваш избор (компир, пире).