Состојки:
(за 8 лица)
– 1 кг ослиќ (филети)
– 3 моркови
– 1 главица целер
– 1 главица кромид
– 1 пашканат
– неколку зрна бибер
Сос:
– чаша бело вино
– чаша вода
– 2 лажици брашно
– 2 лажици масло
– бибер
– сечкан лист магдонос
– сол
Подготовка:
Морковот, кромидот, целерот и пашканатот исечкајте ги на прстени.
Во голем правоаголен сад ставете ред филети од ослич, кој малку сте го намачкале со масло, одозгора ставете го целиот сечкан зеленчук, зрната бибер и сол по вкус, па завршете со уште еден ред филети ослич.
Сос:
На тивок оган загрејте две лажици масло, додадете две лажици брашно, малку сол и бибер. Промешајте неколку минути.
Потоа додадете чаша вино и чаша вода. Се вари кратко со мешање. Со овој сос прелијте ја рибата и кратко печете ја во загреана рерна.
Посипете со ситно сечкани листови магдонос.