Ова се трите најдобри пијалаци за витка линија

од Radmila Tasevska
605 прегледи

Покрај здравата храна, изборот на вистинските пијалаци може да има и значително влијание врз целокупното здравје. Без разлика дали сакаме да го зајакнеме имунитетот, да го одржиме цревата во рамнотежа или да изгубиме тежина, постојат многу одлични пијалаци кои можат да придонесат за овие цели. Диететичарката Лиза Ендрјус наведе три такви пијалаци.

1. Зелен чај

Зелениот чај е еден од најздравите пијалаци, а според нутриционистот може да направи чуда за имунолошкиот систем, цревата и струкот. Таа ја припишува нејзината моќ на соединенијата познати како катехини. Овие моќни антиоксиданси не само што го намалуваат ризикот од болести, туку нудат и суптилен поттик на базалниот метаболизам.

Тој, исто така, забележува дека полифенолите од зелениот чај во една студија покажале дека го намалуваат зголемувањето на телесната тежина, ги подобруваат промените во цревната микробиота и го ублажуваат воспалението на цревата кај луѓето со дебелина предизвикано од исхраната со висока содржина на масти. „Додадете малку сок од лимон или пијте го обичен“, изјави Ендрјус за SheFinds.

2. Смути од бобинки

Смути не се само вкусни и освежителни пијалаци, тие се и фантастичен начин да додадете хранливи материи во вашата исхрана. Додавањето бобинки во вашето смути може да помогне да се зајакне имунитетот, да се балансираат цревата и да се контролира тежината. Ендрјус се залага за вклучување на бобинки во смути поради нивната низа здравствени придобивки.

„Неодамнешните истражувања покажуваат дека исхраната богата со различни бобинки може да помогне во намалувањето на холестеролот, високиот шеќер во крвта, крвниот притисок и безалкохолните масни заболувања на црниот дроб“, објаснува диететичарот. Тој ја нагласува важноста на високата содржина на влакна во бобинки, кои промовираат здрав цревен микробиом, а со тоа го зајакнуваат имунитетот.

3. Комбуха

Направена од ферментиран чај, комбухата стана популарна како газиран пијалак богат со пробиотици. Ендрјус ја истакнува ниската содржина на шеќер во комбухата и потенцијалот за развој на корисни бактерии во цревата.

„Истражувањата сугерираат дека внесот на комбуха влијае на оксидативниот стрес и воспалението, ја подобрува детоксикацијата на црниот дроб и ја намалува цревната дисбиоза“, заклучи таа.

Изборот на вистинските пијалаци секако може позитивно да влијае на здравјето и телото. Здравите опции, како што се зелениот чај, смути од бобинки и комбуха, можат да помогнат во зајакнувањето на имунитетот, да го подобрат здравјето на цревата и да придонесат за губење на тежината.

Слични содржини