Порастот на цените на маслиновото масло во Европа е резултат на повеќе фактори, вклучувајќи ги екстремните временски услови, намаленото производство и зголемената побарувачка. Климатските промени, кои доведуваат до суши и топлотни бранови, особено влијаеја на производството на маслиново масло во клучните земји производители, како што се Шпанија, Италија и Грција. Овие земји се соочуваат со значително намалување на приносите, што директно влијае на глобалниот пазар на маслиново масло.
Италија забележа пад на производството на маслиново масло за 37% поради сушата, додека Грција очекува пад на производството од 40% следната година. Овие нарушувања на пазарот доведоа до рекордни цени на маслиновото масло, со зголемување на цената од 50% во јануари во Европската унија на годишно ниво.
Покрај временските услови, пазарот на маслиново масло се соочува со предизвици како што се зголемување на трошоците за производство и инфлација. Сушите не само што ги намалуваат приносите, туку и ги зголемуваат трошоците за производство поради потребата од наводнување. Покрај тоа, неетичките практики, како што е продажбата на сончогледово масло означено како маслиново, укажуваат на зголемената подготвеност на трговците на мало да ги измамат потрошувачите поради високите цени.
Лозарите и експертите предупредуваат дека ситуацијата може да стане уште полоша поради климатските промени, кои ќе продолжат да влијаат на производството на маслиново масло. Се предвидува дека една петтина од земјиштето под маслинови градини во Шпанија, Италија и Грција ќе стане неплодно, што значи натамошно зголемување на цените Алтернативните решенија, како што е развојот на технологии за одгледување маслинки отпорни на суша и екстремна топлина, стануваат сè поважни.
Оваа ситуација има значителни импликации не само за потрошувачите, туку и за производителите и глобалниот пазар на маслиново масло. Како што цените продолжуваат да се зголемуваат, потрошувачите може да бидат принудени да бараат алтернативни извори на масти или да платат премиум цени за маслиново масло, што дополнително ќе влијае на глобалните прехранбени трендови и економијата.