ВО ПОСЛЕДНИТЕ денови посебно внимание ужива шведскиот град Малме, а тоа е поради Евровизија. Многумина пристигнаа таму токму поради оваа конкуренција, но овој град има уште многу да понуди. Една од најинтересните активности во овој град е дефинитивно одењето во Музејот на одвратна храна, резервиран само за најхрабрите.
Отворен во 2018 година, овој музеј е главна атракција во Малме, а на TripAdvisor, Музејот на одвратна храна е рангиран на #1 на листата од деведесет и четири работи што треба да се прават во Малме.
Што е изложено?
Музејот е посветен на храната од целиот свет, која на некои луѓе им е одвратна или одбивна, а моментално има над 80 експонати од храна и пијалоци кои посетителите можат да ги видат, мирисаат и ако се доволно храбри, да ги вкусат. Интересно е што наместо билет, овде посетителите добиваат вреќа за повраќање, која веќе на самиот почеток дава навестување дека во овој музеј има нешто навистина одвратно.
Што има во него, сигурно се прашувате? За почеток, тука е Surströmming, ферментирана шведска харинга која се смета за една од најсмрдливите намирници во светот (наводно мириса на гниење), како и casu marzu, сирење полно со живи црви од Сардинија.
Но, тоа не е се. Други јадења вклучуваат Дуриан, познатото смрдливо овошје од Тајланд, пенис од бик, печени заморчиња од Перу, смрдливо тофу од Кина, сушени смрдливи бубачки од Зимбабве, кунгу торта направена од мелени муви, пржени скакулци, сок од жаба и вино од глушец, бокал од оризово вино со околу двесте бебиња глодари.
Овој музеј е отворен секој ден од 11 до 17 часот, а можете да влезете до 16 часот. Цената на билетот е 19 евра за возрасни, 15 евра за студенти и пензионери, 7 евра за деца од 6 до 15 години, а влезот е бесплатен за деца до 6 години. Повеќе информации можете да најдете овде.