Американското здружение за канцер: Најголемиот фактор на ризик за рак е пушењето

од Milan1
50 прегледи

Американското здружение за рак неодамна објави нова студија која покажа дека половина од смртните случаи од рак и 40 проценти од новите случаи на рак кај возрасните во САД на возраст од 30 години и постари може да се припишат на фактори на ризик што може да се спречат.

Најголемиот фактор на ризик за рак е нешто уште полошо за здравјето од пиењето алкохол или седечки начин на живот – пушењето. Најновото истражување вели дека оваа навика е водечки фактор на ризик кој придонесува за рак и смрт поврзана со рак.

Ако некој пуши со децении, може да се праша дали сепак вреди да се откаже. Покрај тоа, многу луѓе се прашуваат дали пушењето електронски цигари исто така се брои. Експертите ги споделија одговорите на овие прашања.

Повеќето луѓе веројатно знаат дека пушењето може да предизвика рак на белите дробови. Сепак, можеби ќе бидеме изненадени кога ќе дознаеме дека 15 други видови на рак исто така се припишуваат на пушењето. Специјалистот за истражување и превенција на рак, д-р Трејси Крејн вели дека тие вклучуваат рак на устата, дојката, црниот дроб, желудникот, бубрезите, панкреасот, цревата, јајниците, мочниот меур и грлото на матката, како и некои видови на леукемија.

Пензионираниот онколог од Клиниката Мајо, д-р Едвард Креган, објаснува дека причината зошто пушењето може да предизвика толку многу различни видови на рак е затоа што предизвикува мутација на ДНК на клетките. Чадот од цигарите содржи повеќе од 5.000 хемикалии, вклучувајќи 60 познати канцерогени кои можат да ја оштетат ДНК. Кога ДНК е оштетена, клетките можат да растат, да се размножуваат и да станат канцерогени.

„Кога пушите, ги вдишувате сите овие хемикалии во вашите бели дробови и, иако моменталното влијание е на вашата уста, грло и ткивото на белите дробови, бидејќи белите дробови го снабдуваат телото со кислород, овие канцерогени материи се пренесуваат низ телото. Покрај тоа, некои ткивата се почувствителни на оштетување на ДНК, со што се зголемува ризикот од рак“, објаснува д-р Крејн.

Но, што е со „испарувањето“, односно пушењето електронски цигари? И двајцата експерти велат дека иако е премногу рано да се знаат долгорочните ефекти од испарувањето, прелиминарните истражувања покажуваат дека тоа е штетно за здравјето.

„Состојките во електронските цигари вклучуваат испарливи органски соединенија, пропилен гликол, растителен глицерин, хемикалии за вкус и формалдехид, кои се поврзани со болести на срцето и белите дробови, како и со ракот. Покрај тоа, неколку студии покажуваат дека пушењето електронски цигари може да предизвика промени во гените поврзани со ракот“, заклучил д-р Крејн.

Слични содржини