Иако зборовите „здраво“ и „сирење“ не се појавуваат често во иста реченица, треба! Тоа е затоа што рамнотежата и умереноста се клучни за здрава исхрана, што значи дека секоја храна (вклучувајќи го и сирењето) може да се вклопи. Но, настрана од овој принцип, всушност постојат неколку видови сирење кои имаат што да ни понудат нутритивно.
Real Simple состави листа од осумте најздрави сирења што треба да ги барате при вашето следно патување во супермаркет.
Швајцарско сирење
Швајцарското сирење е идеално за луѓе кои внимаваат на внесот на натриум во нивната исхрана.
Всушност, швајцарското сирење е познато како едно од сирењата со најниска содржина на натриум.
Дополнителна предност е што нуди прекрасен вкус на јаткасто овошје, многу калциум и ниско ниво на лактоза.
Посно сирење
Посното сирење во последните неколку години доби голема популарност во здравата исхрана.
Тоа е омилено меѓу влијателите на здравјето, благодарение на неговата висока содржина на протеини и ниската содржина на масти.
Сино сирење
За оние кои сакаат поинтензивен вкус на сирење, синото сирење може да биде одлична опција.
Обезбедува пристојна количина на калциум и протеини, додека не е премногу калорично.
Неговиот силен вкус, исто така, помага да не претерувате и ненамерно да го зголемите внесот на натриум.
Полумасно сирење моцарела
Полумасното сирење моцарела е одлично за ужина во комбинација со овошни или интегрални крекери, бидејќи има помала содржина на заситени масти.
А кој би можел да заборави дека токму ова сирење ја прави пицата неодолива?
Дополнителна предност е што полумасната моцарела исто така има релативно ниска содржина на натриум и холестерол, додека е одличен извор на калциум.
Рикота
Рикотата често се користи на слични начини како и урдата, особено во многу медитерански области во светот.
Како состојка која лесно може да се додаде и во слатките и во солените јадења, рикотата е вкусна закуска богата со калциум и протеини, која може да се комбинира со овошје или свеж зеленчук, но и како состојка во тестенини, па дури и во печива.
Фета сирење
Иако фета сирењето е повисоко со натриум и холестерол од другите опции наведени овде, тоа е умерена во калории и нуди значителни количини на калциум.
Една од најголемите придобивки на фета, сепак, е тоа што е направена од овчо млеко и содржи многу малку лактоза, што е голема победа за оние со чувствителност на млечни производи.