Пиперката е еден од најпопуларните видови на зеленчук во светот, а и лесно се одгледува. Освен примамливиот вкус, има и лековите одлики поради кои е добродојдена на сечија трпеза. 100 грама свежа пиперка содржи 92% вода, 6 грама јаглехидрати, 0,99 грама белковини, 0,3 грама масти и 1,2 грама диетални влакна.
Пиперката е исклучителен извор на витамини А, Ц и Б6. Таа е добар извор на фолна киселина, диетални влакна, витамин Б2, пантотенска киселина, ниацин и калиум, т.е витамин К, манган, витамин Б и магнезиуми. Колку е позрела пиперката, толку е повисоко нивото на витамини и минерали. Пиперката содржи 4 пати повеќе витамин Ц од портокалот и преку 30 нутриенти од групата на каротеноиди. Сингеријата на витамин Ц и А, и каротеноидот ликопен на пиперката и дава уште по антиоксидативна моќ и ја сместува во супернамирници.
Редовна конзумација на пиперки:
-Го подига имунитетот
-Го ублажува ПМС
-Поттикнува производство на колаген
-Го подобрува видот
-Штити од рак на простата
-Го покренува расположението
-Го поттикнува растот на косата
-Го забрзува метаболизмот и помага во слабеењето