Како кромидот во хамбургерот може да доведе до инфекција со ешерихија

од Milan1
63 прегледи

Храната или водата контаминирана со ешерихија коли е најчестиот пат на инфекција со оваа бактерија. Недоволно измиената зелена салата е една од ризичните намирници, а токму кромидот е идентификуван како потенцијална причина за неодамнешната масовна инфекција со ешерихија во САД.

Ешерихија коли (Escherichia coli – E. coli) е голема група бактерии – некои видови се безопасни, додека други можат да предизвикаат болест која понекогаш е опасна по живот.

Тоа најдобро го покажува случајот пред една недела, кога едно лице почина, а најмалку 75 лица се заразиле со ешерихија, откако јаделе хамбургер од „Мекдоналдс“ во 13 американски држави. Две лица имаат сериозни бубрежни компликации.

Истрагата е во тек, а истражителите се фокусирале на сечканиот кромид што се користел во плескавиците, како и на плескавиците од говедско месо. Како што сега објавија официјални лица од американскиот Центар за контрола на болести и здравје (ЦДЦ), свежиот, сечкан кромид во хамбургери е веројатниот извор на оваа епидемија на ешерихија.

Како се пренесува ешерихија?

Одредени соеви на ешерихија коли може да предизвикаат дијареа кај луѓето, додека други предизвикуваат инфекции на уринарниот тракт, инфекции на респираторниот тракт и пневмонија.

Некои видови на предизвикуваат болест со производство на таканаречениот Шига токсин. Овие бактерии се нарекуваат Шига токсин-произведувач на E. coli или скратено „STEC“, беше објаснето на веб-страницата на Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Од Институтот „Батут“ објаснуваат дека инфекцијата настанува со голтање на бактеријата, едноставно кажано, кога невидливиот дел од заразената столица на човек или животно го ставаме во устата, а тоа се случува:

Со конзумирање на контаминирана храна, непастеризирано млеко, хигиенски несоодветна вода за пиење, или преку контакт со добиток или измет на заразени лица.

Ризична храна

Некои видови храна се сметаат за особено ризични, како што се:неварено млеко
непастеризирани сокови и меки сирења подготвени од неварено млеко.

– Понекогаш контактот е пресуден за појава на инфекција, па затоа се разболуваат луѓето кои работат со добиток или негувателите кои меѓу другото менуваат пелени. Понекогаш може да се заразиме со конзумирање на контаминиран хамбургер или недоволно измиена салата, пренесува „Батут“.

Луѓето понекогаш се инфицираат со пливање и голтање езерска вода околу која има добиток, во зоолошки градини или со јадење храна подготвена од луѓе кои не ги мијат рацете по користење на тоалетот.

Основни симптоми на инфекцијата
грчеви во стомакот
дијареа (често крвава столица)
повраќање
може да се појави и покачена температура, која ретко надминува 38,5 C.
Симптомите обично се појавуваат 3-4 дена по внесувањето на бактериите во организмот, иако понекогаш може да се појават и по 10 дена.

Најпрво се појавуваат благи симптоми, во вид на слаби стомачни болки, без крвава, течна столица, но симптомите се интензивираат и состојбата се влошува секој нареден ден.

Бубрежна инсуфициенција е една од последиците

Повеќето луѓе закрепнуваат по 5-7 дена. Сепак, околу 5-10 проценти од луѓето со оваа инфекција имаат компликации опасни по живот, како што е хемолитичен уремичен синдром (ХУС). Малите деца и постарите лица се изложени на ризик да развијат овој синдром.

Луѓето со овој синдром најчесто имаат симптоми како што се:

често мокрење
замор
означено бледило на кожата.

– Сето тоа се знаци на намалена бубрежна функција и овие лица бараат хоспитализација, бидејќи може да дојде до откажување на бубрезите. Лицата со ХУС, со медицинска нега, закрепнуваат за неколку недели, но некои може да имаат трајни последици, а тоа може да доведе и до смрт – нагласуваат од Институтот „Батут“.

Мерки за превенција

Задолжително миење на рацете по користење на тоалетот, ако менувате пелени и пред подготвување и јадење храна.
Задолжително миење на рацете по контакт со животни и нивната околина.
Гответе го месото на минимална температура од 70 Целзиусови степени.
Избегнувајте неварено млеко, непастеризирани млечни производи и непастеризирани сокови.

Избегнувајте голтање вода кога пливате во базени, езера и други базени.
Спречете вкрстена контаминација во просториите каде што се подготвува храната, со темелно, често миење на рацете и приборот што се користи.

Слични содржини