Типот на салата што ќе го изберете може значително да влијае на квалитетот на вашиот оброк бидејќи носи различни хранливи материи, вкусови и текстури.
Салатата е еден од најлесните и највкусните начини да добиете најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно.
Лиснатото зеленило не само што е богато со хранливи материи, туку може да се подготви на многу различни начини.
Можете да експериментирате со додатоци и да имате поинтересни здрави оброци, пишува нутриционистката Ејми Дејвис за Real Simple.
Најздравите видови на лиснат зеленчук
Иако сите видови на лиснат зеленчук се здрави, овие седум се издвојуваат по нивното богатство со хранливи материи и позитивните ефекти врз здравјето.
Марула
„Марулата е богата со калиум и витамини А и Ц“, објаснува Дејвис. Како и многу други видови зелена салата, содржи многу вода. Овие хранливи материи го поддржуваат здравјето на срцето, имунолошкиот систем, очите и клетките и ве одржуваат хидрирани.
Салата од Ајсберг
Иако оваа салата често не се смета за особено хранлива, тоа не е сосема точно.
„Ајсберг зелената салата е позната по високата содржина на вода, но содржи и витамини А и К“, објаснува Дејвис.
На пример, една шолја сечкана марула ајсберг покрива 40 отсто од дневните потреби за витамин А, а содржи и лутеин и зеаксантин, кои помагаат за здравјето на очите.
Поради големите и цврсти листови, многу луѓе го користат како замена за леб во нискокалорични сендвичи.
Спанаќ
„Спанаќот се смета за исклучително хранлив зеленчук, богат со антиоксиданси и витамин К, како и со витамин А и фолати“, вели Дејвис.
Освен тоа, спанаќот е богат со вода, железо и калиум, кој помага во одржување на енергијата и хидратацијата, а го поддржува здравјето на крвта, очите и срцето.
Идеален е за салати со бобинки, но вкусен е и во смути, во разни комбинации со тестенини, јадења со јајца, супи и чорби.
Рукола
„Руколата е зелена салата богата со витамин Ц, калциум и нитрати кои се здрави за срцето. Има малку зачинет вкус. „Можете да користите рукола наместо босилек или како основа за едноставна салата со лимон, маслиново масло и пармезан“, додаде Дејвис.
Оваа салата е исто така богата со витамин А и растителни соединенија кои го поддржуваат здравјето на очите, коските, срцето и имунолошкиот систем.
Ротквица
Ротквицата е зелена салата со интензивен вкус, позната по својата карактеристична горчина која многумина ја сакаат.
„Радич е богат со калиум, витамин К и антиоксиданси кои помагаат во намалување на воспалението и позитивно влијаат на здравјето на мозокот“, објаснува Дејвис.
Кељ
„Кељот е богато со витамини К и Ц, кои придонесуваат за здравјето на крвта и имунолошкиот систем, лутеин за здравјето на очите и глукозинолати“, вели Дејвис.
Кељот е богат со значителни количини на калциум и калиум, што придонесува за здравјето на коските и срцето.
Сличен е на спанаќот по тоа што можете да го јадете сиров, лесно сварен и варен до крај, пренесува Нет.хр.