Оваа салата од свежа зелка и моркови совршено оди со речиси секое јадење: со скара, печено месо, бургери, сендвичи… Затоа салатата од зелка е една од оние салати што се враќаат на масата одново и одново штом ќе се затопли.
Благодарение на едноставните состојки — зелка, моркови, магдонос и кремаст дресинг на база на мајонез, јаболков оцет и сенф од Дижон, салатата од зелка е идеална за летните денови бидејќи е лесна, брза за подготовка и може да се подготви однапред.
Но, она што може да ја подигне оваа салата на сосема ново ниво е една тајна состојка — кафеавиот шеќер. Додавањето само мала количина кафеав шеќер во дресингот ја балансира киселоста на оцетот и сенфот, ја подобрува природната сладост на морковите и дава лесен карамелен тон што го збогатува целиот вкус на салатата. Не е задолжителен чекор, но ако ја пробате, тешко дека ќе ја прескокнете во иднина.
Потребни состојки
- зелка
- моркови
- магдонос
- мајонез
- јаболков оцет
- дижон сенф
- семки од целер
- сол
- бибер
- кафеав шеќер
Како да го направите
Исечкајте ја зелката на ленти (можете да комбинирате бела и виолетова зелка), изрендајте ги морковите, а потоа измешајте сè заедно со магдоносот. Во посебен сад, измешајте го мајонезот, оцетот, сенфот, семките од целер, солта и биберот. Пробајте, потоа прилагодете по желба и не заборавајте да ја додадете тајната состојка — една или две лажички кафеав шеќер.
Прелијте две третини од дресингот врз зелката и морковите и добро измешајте. Чистите раце се најдобрата алатка. Ако салатата изгледа сува, додадете уште малку дресинг. Сервирајте веднаш или оставете ја да отстои во фрижидер околу еден час за да се соединат вкусовите и зелката да омекне.