Производи:
5 лажици масло
1 јаболко, излупено, сецкано
1 мала главица кромид, ситно сечена
1 гранче целер ситноисечкан
½ чаша мелени ореви
1 чаша јаболково пире, незасладено
1 и ½ чаши вода
5 чаши трошки од леб
½ лажичка цимет
¼ лажичка мелен лук
½ лажичка сол
½ лажичка ѓумбир
1 кг каре свинско филе
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170-180 степени. Се топи путерот на шпоретот на средна температура. Испржете го во него јаболкото, кромидот, целерот, оревите за околу 5 минути, додека не омекнат.
Измешајте го јаболковото пир, трошките и водата. Додадете ја смесата на шпоретот и варете додека не се удвои волуменот. Зачинете со сол, цимет, морско оревче и ѓумбир.
Се шири свинското филе. Намачкајте го цело месо со филот, замотајте и заврзете со конец за да е побезбедно. Намачкајте го одозгора месото со малку масло. Ставете во тави за печење и печете околу 50 минути на загреана рерна.